Zdrowie i kulinaria

Świąteczny śledź w śmietanie
Składniki: 
  • Filety śledziowe solone a’la matjas 350/800 g SEKO SA
  • 2 szt. cebula
  • 2 szt. ogórek kiszony
  • 1 jabłko duże
  • śmietana 18% 400 g
  • szczypiorek
  • cytryna
Sposób przygotowania: 
  1. Śledzie płuczemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Powinny być lekko słonawe (jeżeli są zbyt słone, trzeba je wcześniej zamoczyć w wodzie na kilka godzin).
  2. Ogórki kiszone i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy w paski i parzymy wrzątkiem przez kilka minut.
  4. Mieszamy wszystko ze śmietaną i dodajemy pokrojone śledzie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!