Zdrowie i kulinaria

Śledzik pod pierzynką
Składniki: 
  • Filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju 250 g
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone ugotowane buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • majonez
  • opcjonalnie żółty ser
Sposób przygotowania: 
  1. Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy.
  3. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu,  posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka.
  6. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
  7. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.
Smacznego!