Zdrowie i kulinaria

Śledzie ze śliwkami w sosie
Składniki: 
  • filety śledziowe solone a'la Matjas w oleju rzepakowym 200g SEKO SA
  • 10 szt. śliwek marynowanych
  • biała część pora
  • jogurt naturalny mały
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania: 
  1. Filety odsączamy, kroimy na kawałki.
  2. Pora oczyszczamy, kroimy w krążki i sparzamy na sitku.
  3. Śliwki odsączamy i kroimy na kawałki (ich wielkość zależy od nas).
  4. W naczyniu wykładamy filety, posypujemy porem i śliwkami.
  5. Następnie całość zalewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem i oprawionego do smaku solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowane śledzie schładzamy w lodówce.
 
Przepis znajdziecie również na blogu "Smaczne przepisy"
Smacznego!