Zdrowie i kulinaria

Sałatka śledziowa
Składniki: 
  • 200g filetów śledziowych solonych korzennych SEKO SA
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 1 jabłko 
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek
  • pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majonezu
  • czarny pieprz 
Sposób przygotowania: 
  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Śliwki zalać gorąca wodą, odstawić na kilka minut, osączyć, pokroić w kostkę.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, potrzeć w dłoniach, żeby złuszczyć skórki, posiekać.  Wszystkie pozostałe składniki sałatki pokroić w kostkę, cebulę dodatkowo sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą.
  4. Składniki wymieszać, doprawić pieprzem, przed podaniem dodać majonez. 
 
Przepis znajdziecie również na blogu "Obiad gotowy!"
Smacznego!