Zdrowie i kulinaria

Szpinak ze śledziem i kaparami
Składniki: 
  • Filety śledziowe lekko solone a’la matjas w oleju SEKO 200 g
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 2 spore garście młodego szpinaku
  • 4 suszone pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • pół szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina wody
  • sól
  • czarny pieprz
Sposób przygotowania: 
  1. Filety płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobne kawałki.
  2. Ziemniaka kroimy w kostkę, pomidory na paski a szalotkę w cienkie piórka.
  3. Do śledzia dodajemy szpinak, kapary, pomidory, ziemniaka i szalotkę.
  4. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą i odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  5. Dressingiem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Smacznego!