Zdrowie i kulinaria

Śledziowa tortilla
Składniki: 
  • Filety śledziowe solone a'la matjas 250 g SEKO
  • 4 tortille pszenne
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 awokado
  • 1/2 cytryny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy
  • sałata
Sposób przygotowania: 
  1. Filety śledziowe płuczemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę pieprzu.
  3. Ugotowane jajka, cebulę i ogórka kroimy w cienkie plasterki.
  4. Tortille podgrzewamy na patelni, aż się zarumieni. Każdą smarujemy kwaśną śmietaną, obkładamy sałatą, smarujemy ją awokado, posypujemy cebulą, plasterkami jajka i ogórka i układamy na górze pokrojonego śledzia.
  5. Każdą tortille zawijamy w ciasny rulon.
Smacznego!