Zdrowie i kulinaria

Śledzik z orzechami na marchewkowym puree
Składniki: 
  • Śledzik na okrągło z brzoskwinią i żurawiną 200 g SEKO
  • 1 duża ugotowana marchew
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • papryka marynowana
  • mały kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki mieszanki orzechów
  • Dressing:
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: 
  1. Śledzika drobno kroimy.
  2. Dodajemy do niego obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy, dressing i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min.
  3. Ugotowaną marchewkę blendujemy na puree, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Ziemniaka kroimy na grube plastry, podsmażamy je na maśle, aż się zarumienią.
  5. Na talerz nakładamy 2 łyżki śmietany, 2 łyżki puree.
  6. Na górze kładziemy plaster ziemniaka i przygotowanego wcześniej śledzia.
Smacznego!