Zdrowie i kulinaria

Śledzie z pomarańczą i orzechami
Składniki: 
  • Filety śledziowe lekko solone a'la Matjas SEKO 250 g
  • 1 pomarańcz
  • pół czerwonej cebuli
  • garść rukoli
  • 1 łyżka prażonych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka prażonych migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
Sposób przygotowania: 
  1. Filety kroimy w krótkie paski.
  2. Pomarańczę filetujemy, kroimy w kostkę.
  3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem na sicie. Mieszamy z pomarańczą i śledzikiem.
  4. Całość posypujemy rukolą, prażonymi orzechami i migdałami.
  5. Mieszamy dokładnie sok z cytryny z oliwą, dodajemy odrobinę pieprzu i gotowym dressingiem polewamy sałatkę.
Smacznego!