Zdrowie i kulinaria

19-09-2017
Trunki do ryb

Przy wyborze trunku należy kierować się własnymi preferencjami, ale warto również słuchać rad specjalistów. Współczesna sztuka kulinarna pozwala na łączenie smaków, które dotąd były wielkim faux pas - jest to dobra wieść dla wielbicieli czerwonego wina: nie muszą się dłużej obawiać spożywania go razem z rybą!
Pamiętajmy, że idealnie dobrane wino do dania z ryby nie tylko będzie stanowiło dodatek, ale również wzmocni doznania smakowe.

 

O czym więc należy pamiętać serwując alkohol do rybnych dań?

  • Białe wina pasują do dań gotowanych na parze. Wybierajmy te, które są lekkie i wytrawne.
  • Lekkie białe wina lub wytrawne czerwone podajemy do ryb smażonych i grillowanych.
  • Pamiętaj! Jeśli do potraw rybnych lub z owoców morza podawane są sosy na bazie wina, to powinniśmy serwować to samo wino, którego użyto do przygotowania sosu.
  • Piwo, a zwłaszcza ciemne, świetnie skomponuje się ze smakiem ryb smażonych i grillowanych. Suszone ryby są rzadko u nas spożywane, ale chcąc je podać zaproponujcie gościom piwo, w tym przypadku bez różnicy na jakie się zdecydujecie.
  • Po wódkę najczęściej sięgamy podczas Śledzika - podawanie wódki ze śledziem wpisało się już w naszą tradycję kuchenną. Najlepiej wybrać rybę marynowaną lub soloną, pasują idealnie!