Zdrowie i kulinaria

01-02-2018
Sztokfisz, lutefisk, gravlaks, czyli spróbuj Norwegii!

Smakując kuchnię narodową każdego kraju, możemy poczuć na podniebieniu jego kulturę i historię oraz poznać panujące w nim zwyczaje. Dzisiaj pozostajemy w krajach północy i przenosimy się do Norwegii. Jakie smaki ma nam do zaoferowania kraj, który ustępuje jedynie Islandii w ilości spożywanych ryb w ciągu roku? „Nord vegen!”, czyli po staronordycku „droga na północ!”

 

Łowi się tu głównie śledzie, makrele i dorsze, ale jakie rybne przysmaki dałby nam do spróbowania Norweg? Oto garść najbardziej popularnych dań i przysmaków, które stanowią trzon narodowego menu i bez których Norwedzy nie wyobrażają sobie życia.

 

 

Bergeńska zupa rybna (bergensk fiskesuppe)

Tradycyjna zupa rybna gotowana na bulionie i zagęszczona żółtkiem. Oczywiście wszystkie składniki niezbędne do jej przyrządzenia, kupimy na targu w jednym z najbardziej słynnych portów na świecie, w Bergen.

 

Sztokfisz

  • Wypatroszona i suszona na wolnym powietrzu ryba, przeważnie dorsz.
  • Przygotowuje się go w jednym miejscu na świecie, na Lofotach. Jest to archipelag położony na północy Norwegii i tylko tam występuje odpowiedni podmuch słonego wiatru, który jest
  • w stanie idealnie przetworzyć rybę.
  • Zawiera 80% białka.
  • Jest idealną przekąską do piwa.

Lutefisk

Aby przyrządzić tę potrawę, rybę należy namoczyć w wodzie, zakonserwować i upiec. Jedno z najstarszych bożonarodzeniowych dań, które przedłuża okres świąt, dzięki swojej wydłużonej dacie ważności.

 

Gravlaks

Marynowany łosoś, krojony w plastry i podawany jako przekąska.

Marynowanie odbywa się przy pomocy soli i dużej ilości świeżego, posiekanego koperku. Każdy kawałek łososia solimy i okładamy grubą warstwą kopru. Rybę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po kilku dniach otrzymujemy przepyszną, nordycką przekąskę.