Zdrowie i kulinaria

18-12-2017
Symbolika tradycyjnych potraw wigilijnych

Wigilijna wieczerza jest najwspanialszą kolacją w roku. Pamiętacie swoje babcie, pochylające się nad przepysznym farszem do pierogów, który smakuje tak wyjątkowo tylko raz w roku? Macie w uszach odgłosy dobiegające z kuchni, gdzie mama od rana krząta się, dopieszczając ostatnie potrawy? Tak, tak… zaraz wigilia!

 

Wiele potraw znajduje się na naszym stole ze względu na wartość sentymentalną, a przepisy dostajemy „w spadku”. Świąteczne menu różni się też w zależności od regionu Polski, a jego elementy często odzwierciedlają dobra charakterystyczne dla danego obszaru. Według tradycji, na stole wigilijnym musiały znaleźć się wszystkie skarby z pola, lasu, sadu i wody. Były to głównie ziarna maku, grzyby i ryby. Warto wiedzieć, że oprócz niekwestionowanych walorów smakowych i wartości odżywczych posiadają równie ważną symbolikę.

 

Orzechy od wieków kojarzone są z pieniędzmi i szczęściem. Orzech laskowy jest również źródłem pojednania i cierpliwości. Orzech włoski to symbol mądrości, migdały oznaczają nowe życie i nadzieję. Obecnie cenimy je za źródło magnezu, który chroni przed stresem.

Mak od dawien dawna jest symbolem płodności i bogactwa. Zarówno mak, jak i ziarna zbóż oznaczały życiodajną moc, nieśmiertelność i życie w dostatku. Dlatego bardzo ważną pozycją w menu jest np. makowiec, po któego skosztowaniu można oczekiwać na pomyślność, bogactwo, a także… potomstwo.

Jeśli w Twoim domu obowiązkową potrawą podczas wigilii jest kutia, to możesz być pewien, że czeka Cię długie i obfite życie. Po spałaszowaniu dania z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii można się spodziewać radości i dostatku, a to głównie za sprawą miodu. Wierzono również, że chroni przed złem oraz jest symbolem szczęścia i miłości.

Piernik oznaczał wysoki status społeczny, dlatego jest symbolem dobrobytu. Powinien być dobry do spożycia jeszcze długo po wigilii, dlatego ważnym jest, aby przyrządzić ciasto ciemne i twarde, pachnące miodem i przyprawami korzennymi.

Kapusta ma sprawić, że po zimie szybko nadejdzie życiodajna wiosna. Zapewnia również siłę i witalność, co jest zgodne z jej właściwościami antyrakowymi. Aby ustrzec się chorób, do bardzo zdrowej kiszonej kapusty warto dodać groch.

Grzyby od zawsze uchodziły za symbol szczęścia i dostatku. Gwarantują witalność, siłę i zdrowie ciała, jak i również zdrowie psychiczne i trzeźwość umysłu.

Śledzie w śmietanie lub oleju również nie znalazły się pośród dwunastu potraw przypadkowo. Oznaczają post i wyczekiwanie. Ryba w każdej postaci sprawi, że w nowym roku zagości spokój i harmonia.

Kompot z suszu posiada kilka ukrytych znaczeń. Jabłka symbolizują miłość, zgodę i zdrowie, a gruszki gwarantują długowieczność. Powodzenie i sprawiedliwość zapewnią nam daktyle, a pomyślność i szczęście morele oraz kompot ze śliwek.

Pamiętaj, że należy skosztować każdej potrawy, aby w nadchodzącym roku niczego Ci nie zabrakło!