Zdrowie i kulinaria

11-08-2017
Soki, nektary, napoje

Producenci kolorowych napojów prześcigają się w pomysłach na hasła reklamowe, które mają na celu przyciągnięcie klientów. Na co jednak warto zwrócić uwagę, aby nie dać się oszukać i kupić produkt, który spełni nasze oczekiwania? Jak odróżnić naturalny sok od słodzonych i barwionych nektarów i napojów?

 

Sok to produkt naturalny, otrzymany z jednego lub większej liczby gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, mrożonych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach pochodzące z owoców, z których jest otrzymywany. Dodawanie jakichkolwiek sztucznych substancji, w tym barwników, konserwantów oraz aromatów jest zabronione, dlatego jest to najcenniejszy owocowy napój, który można kupić. W sokach znajduje się tylko cukier pochodzący z owoców, z których został on wyprodukowany. Soki owocowe są źródłem witamin, antyoksydantów, mikro– i makroelementów. Zgodnie ze stanowiskiem Instytutu Żywności i Żywienia, szklanka 100% soku owocowego może zastąpić jedną z dziennych porcji owoców.

Nektar to rozcieńczony wodą sok, przecier albo mieszanina tych produktów. Do nektaru można dodać cukier, ale jego ilość nie może przekroczyć 200 g/l słodzonego nektaru. W odróżnieniu od soku, nektar może zawierać jednocześnie substancje słodzące i zakwaszające. W przypadku nektarów owocowych „bez dodatku cukru” i „o zmniejszonej wartości energetycznej” zamiast cukru dodaje się słodziki. Nektary nie powinny zawierać sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów.


Napoje do czasu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, były zaliczane do tej samej grupy produktów co soki i nektary, tzn. do napojów, które zawierają sok z owoców. Teraz zajmują miejsce wśród tzw. bezalkoholowych napojów produkowanych na bazie soków. Nie obowiązują tutaj żadne limity, które określałyby ilość owoców. W efekcie w większości z nich można znaleźć nie więcej niż 3 – 5% soku lub wcale, chociaż są i takie, które zawierają 20% soku – producent zwykle zaznacza to na etykiecie. Do napojów owocowych zalicza się także produkty, które mimo dużej zawartości soku zawierają dodatki dozwolone w przypadku napojów, a zabronione przy produkcji soków oraz nektarów aromaty, barwniki naturalne i sztuczne, konserwanty, sztuczne substancje słodzące.