Zdrowie i kulinaria

31-08-2017
Które przyprawy do ryb?

Przygotowując dania z ryb stajemy przed dużym dylematem – jakich przypraw użyć, aby nie zdominować smaku mięsa, ale żeby go wydobyć i podkreślić. Są gatunki ryb, którym wystarczą kuchenne klasyki, takie jak cytryna, pieprz i sól, ale i takie, które potrzebują pomocy ziół, aby stać się aromatycznymi i smacznymi potrawami. Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie przy doprawianiu ryb: Nie przesalać, ponieważ sól wysusza rybę!
Z czym więc, się tę rybę je? Jakich przypraw użyć, aby przygotowane przez nas danie zachwyciło smakiem?

  •  
  • Cytryna jest jednym z najbardziej oczywistych dodatków do ryb. Pozbawia je morskiego lub mulistego zapachu i sprawia, że jej mięso jest delikatniejsze w smaku.
  • Czosnek najlepiej sprawdzi się w przypadku ryb pieczonych czy z rusztu, a jego ostry smak doda daniu charakteru.
  • Rozmarynem najczęściej doprawia się ryby tłuste, ponieważ nie tylko nadaje im pięknego aromatu, ale i korzystnie wpływa na trawienie.
  • Kopru najlepiej użyć w towarzystwie pieprzu i cytryny, taka mieszanka pasuje idealnie do większości ryb.
  • Majeranek jest przyprawą rzadko używaną do doprawiania ryb, a warto go używać przy przygotowywaniu śledzi czy łososia!
  • Curry to mieszanka przypraw pochodząca ze wschodu. Dzięki niej wzmocnimy smak i kolor duszonych oraz smażonych ryb.
  • Trawa cytrynowa to dodatek idealny do ryby zapiekanej, danie dzięki niej uzyska nutkę świeżości.
  • Papryki słodka i ostra są dobre do każdej ryby podawanej na ciepło, aromatyzuje i nadaje im ciekawą barwę. Co ważne, wspomaga trawienie ryb tłustych.
  • Smażąc rybę na maśle, najlepiej sięgnąć po szałwię – swoim interesującym smakiem podkreśli charakter dania.
  • Przygotowując zupy rybne warto sięgnąć po liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.