Zdrowie i kulinaria

24-01-2018
Jak smakuje Islandia?

"Wniesiono kaszę z islandzkiego mchu, polędwicę baranią, głowy dorszy, kwaśne mleko oraz twarde jak kamień i przezroczyste jak szkło mięso rekina"

Halldór Kiljan Laxness - "Dzwon Islandii"

 

Prawdziwe Eldorado miłośników ryb i owoców morza. Dzięki swojemu wyspiarskiemu położeniu, wiedzie prym w ilości rybnych składników narodowego menu. Kraj, w którym każdy mieszkaniec spożywa 90 kg ryb rocznie, co daje Islandii pierwszą lokatę na świecie. Czym jeszcze może zaskoczyć? Jak smakuje Islandia?

 

Homar to podstawa wielu islandzkich potraw. Do najbardziej popularnych należy Humar súpa, czyli krem z homara ze smażonymi ogonami i anyżem. W „stolicy homara”, mieście Höfn, znajdziemy mnóstwo restauracji specjalizujących się w tym delikatnym, pożywnym i smacznym specjale. Jak na nordycki kraj przystało, Islandia ma również charakterystyczną dla wschodniego wybrzeża pizzę. W tym rejonie jada się placki z homarem marynowanym w czosnku, z rukolą

i świeżymi pomidorami.

 

Chleb wulkaniczny, zwany Rúgbrauð, to jeden z najbardziej charakterystycznych przysmaków kuchni islandzkiej. Aby przyrządzić lava bread, należy wykopać w ziemi komorę na głębokość jednego metra, w pobliżu gorących źródeł, gdzie temperatura sięga 100 stopni Celsjusza. W ten sposób tworzy się podziemną, geotermalną piekarnię. Brzmi ciekawie? Pieczenie polega na włożeniu do komory naczynia z ciastem chlebowym, zasypaniu i pozostawieniu na całą dobę.

W efekcie uzyskujemy żytni chleb o charakterystycznym, intensywnym i lekko słodkim posmaku oraz zbitej konsystencji.

Islandczycy podają najczęściej chleb wulkaniczny z samym masłem, ale także ze śledziem, pstrągiem, czy wędzonym łososiem.

 

Grillowane, smażone, suszone, wędzone, w gulaszu albo potrawce. To właśnie pod tą ostatnią postacią kryje się kolejny popularny przysmak, plokkfiskur.

Do przygotowania tej potrawki potrzebujemy:

 

- 500 g białej ryby (tradycyjnego łupacza możemy zastąpić dorszem lub halibutem)

- 500 g ziemniaków w mundurkach

- 1 cebula

- 350 ml mleka

- 3 łyżki mąki

- pęczek szczypiorku

- sól i pieprz

 

W rondlu należy rozgrzewać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mąkę tak, aby utworzyć zasmażkę. Stopniowo dolać mleko i gotować do zgęstnienia. Rybę pokrojoną w paski wrzucamy do wywaru, gotując przez kilka minut. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i doprawić solą i pieprzem. Plokkfiskur podaje się oczywiście z chlebem wulkanicznym, odpowiedni będzie również pumpernikiel.